takhle bloguje černá kočička Charlie

Recepty - bezlepkové moučníky

14. listopadu 2007 v 12:52 | Jituška |  Bezlepková dietka
Sbírka receptů se bude nadále rozvíjet v závislosti na tom, jak se mi podaří vychytat nové a nové recepty.

TIPY NA BEZLEPKOVÉ PEČENÍ:
  • bezlepkové pečivo potřebuje více vlhkosti při pečení. Proto se doporučuje zvláště při pečení v plynové troubě dát ještě pod rošt druhý pekáč s vodou
  • pokud není možnost nechat kynout těsto v domácí pekárně chleba, je vhodné použít troubu. Nad kynoucí těsto je dobré umístit rošt a na něj ještě mokrou utěrku.
  • Lepek "lepí" a drží tak těsto pohromadě. To jaksi v bezlepkovém těstě chybí. Výborrně ho ale nahradí jiné potravinové doplňky - například psyllium. Mně se nejlépe osvědčila rozpustná vláknina z guaru.
TYROLSKÝ ŠVESTKOVÝ KOLÁČ (na kulatou dortovou formu)
  • 250 g světlé bezlepkové směsi
  • 125 g kukuřičné mouky
  • 150 g cukru
  • 1,5 lžičky pojidla (guarová mouka nebo psyllium)
  • 50 ml vlažné vody
  • 150 g rozpuštěné Hery
  • 2 vejce
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 kg švestkového kompotu nebo čerstvých švestek (v tom případě ještě 100 g moučkového cukru a 1 balíček vanilkového cukru)
  • pokud potřebujete, tak ještě tuk a hrubou bezlepkovou mouku na formu
Pokud používáme čerstvé švestky, je třeba je nejprve omýt, vypeckovat, smíchat s cukrem a nechat odstát. Kompotované švestky stačí pouze slít, případně propláchnout. Rozpuštěnou Heru, vejce a cukr utřeme, pojidlo rozmícháme ve vlažné vodě a přidáme spolu s třeným základem k mouce smíchané se špetkou soli a práškem do pečiva. Důkladně uhněteme, polovinu těsta vlijeme do dortové formy a necháme 10 minut zapékat při 190 °C. Poté předpečené dno vyndáme, poskládáme na něj švestky a přelijeme zbytkem těsta. Pečeme 40 minut na 190 °C, po té teplotu snížíme na cca 140 °C a ještě 10 minut dopékáme. Pro velké mlsouny můžeme ještě po vychladnutí pocukrovat.
HONZÍKŮV CESTOVNÍ KOLÁČ (recept z pytlíku s kukuřičnou moukou)
  • 1 hrnek polohrubé kukuřičné mouky
  • 1 hrnek horké vody
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 lžíce tuku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky guaru
Smícháme mouku se solí, v mléce rozmícháme guarovou mouku a v horké vodě rozpustíme tuk. K mouce se solí přidáme vodu s tukem a polovinu mléka a důkladně promícháme. Až těsto zhoustne, přidáme zbytek mléka a ještě chvíli mícháme. Na rozehřáté palačinkové pánvi smažíme po obou stranách buď malé placičky (jako lívanečky nebo palačinky) a nebo vlijeme celou dávku a smažíme po obou stranách do zlatova (protože z návodu na mouce jsem to nepochopila, tak uvádím obě moje varianty :o) ). Podáváme ještě teplé potřené čímkoli (máslo, med, džem, povidla, javorový sirup apod.).
BEZLEPKOVÝ MAZANEC (ze směsi)
  • 500 g směsi na mazanec (vyrábí Labeta)
  • 10 g sušeného droždí
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 lžička guaru
  • 2 žloutky
  • 80 g tuku
  • podle chuti hrozinky a mandle
  • citrónová kůra, vanilka
Do směsi přimícháme sušené droždí, rozpustíme tuk a ve vodě rozmícháme guarovou moučku. Všechny ingredience důkladně uhněteme a necháme 40 minut na teplém místě kynout. Pak na plech s pečícím papírem vytvarujeme mazanec a necháme kynout ještě dalších 10-15 minut. Na vrcholku vyřízneme křížek, potřeme rozšlehaným vejce a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme na 175-180 °C 45-50 minut.






SMETANOVÝ KOLÁČ S MADLEMI (na celý plech)
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 2 hrnky světlé bezlepkové mouky (např. Unimix nebo směs 1 a 1/2 Unimix + 1/2 pohanková nebo rýžová)
  • 1 prášek do pečiva
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu (nemusí být)
Na mandlovou krustu:
  • 150 g Hery
  • 3 lžíce medu
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru nebo trochu nastrouhané vanilky
  • 200 g mandlových lupínků
Předehřejeme troubu, plech vyložíme pečícím papírem. Smetanu s cukrem a solí ušleháme, přidáme vejce a ještě důkladně rozšleháme. Bezlepkovou mouku smícháme s práškem do pečiva a citrónovou kůrou, přidáme ke krému a důkladně promícháme. Vzniklé těsto nalijeme na plech a pečeme při 200 °C asi 12 minut. Mezitím v hrnci rozpustíme Heru a med, přidáme cukr a mandlové lupínky, řádně rozmícháme a necháme projít varem. Nalijeme na předpečený základ a dopékáme ještě dalších 12-15 minut.
PUDINKOVÉ ŘEZY S TVAROHOVÝM KRÉMEM (na chlebíčkovou nebo dortovou formu)
Těsto:
  • 4 kakaové pudinky
  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce oleje
Krém:
  • 250 g změklého rostlinného tuku
  • 200 g moučkového cukru
  • 500 g tvarohu (i ochuceného)
Pudinky smícháme s cukrem a práškem do pečiva, přidáme vejce, rum a olej a smícháme v hladké těsto. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme na 200° asi 15-20 minut. Upečený korpus necháme zchladnout a mezitím si připravíme krém. Cukr utřeme s tukem, přidáme tvaroh a ušleháme do hladkého krému. Krém natřeme na zchladlý korpus a necháme v chladu ztuhnout.
 


4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 rahccmv rahccmv | E-mail | Web | 9. května 2009 v 11:49 | Reagovat

B1rEEu  <a href="http://tpslmlyvvggx.com/">tpslmlyvvggx</a>, [url=http://jzwmpuhxpuum.com/]jzwmpuhxpuum[/url], [link=http://oaxlmlsuulpl.com/]oaxlmlsuulpl[/link], http://cxkxgyeihjdj.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.